Tekst van Prinsenbeeknieuws.nl:

De buitenfitness is een van de eerste, tastbare resultaten van begrotingspilot Prinsenbeek Begroot. Hieruit kwam onder meer de vraag naar een openbare sportfaciliteit naar voren. Voor de jeugdraad reden om hiermee aan de slag te gaan, zeker omdat al vaker was gevraagd om een dergelijke faciliteit. De keuze voor het park was een logische, volgens de raad. 'De omgeving leent zich daar immers uitstekend voor bootcamp-gerelateerde activiteiten.'
 
Inmiddels is er een ontwerp voor de toekomstige buitenfitness. Hierin zijn fitnessapparaten voor alle leeftijden opgenomen. Ook ouderen kunnen volgens de jeugdraad gebruik maken van de faciliteit, met ook apparaten die specifiek voor de oudere doelgroep zijn ontworpen. ,,In de Randstad zijn de parken al erg populair, in Brabant bestaat nog niets in deze vorm'', aldus Jaap Rutten van de jeugdraad. Bij Jumbo Miegielsen hangt inmiddels een bord met het voorlopige ontwerp van de buitenfitness. Ook op andere openbare plekken in het dorp zal de jeugdraad impressies ophangen. 
 
Het project is onderdeel van het Dorpsplan Prinsenbeek en kost ongeveer 30.000 euro. Dit bedrag wordt vanuit Prinsenbeek Begroot betaald door de gemeente.

De jeugdraad heeft al met verschillende bootcamp- en hardloopgroepen uit het dorp contact gehad om het gebruik van de faciliteit te waarborgen. Ook organisaties als Surplus Welzijn, de sportcoaches van Breda Actief en JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) ondersteunen het initiatief, meldt de raad. ,,Uiteraard vinden zij het bewegen van jongeren belangrijk, maar de doelgroep is natuurlijk breder.''

Test met mobiele buitenfitness
Sinds enkele dagen staat er als test nu een mobiele buitenfitness in het park, naast bakker Nagelkerke aan de Valdijk. Middels een enquête via de smartphone of computer wil de jeugdraad meten welke onderdelen van deze buitenfitness het best in Prinsenbeek passen. De jeugdraad roept iedereen die er gebruik van maakt op om vooral te reageren via de enquête of andere kanalen. Via de app van leverancier Kompan kunnen ook instructies worden gegeven voor de buitenfitness.
 
Jeugdraad, gemeente en leverancier nodigen iedereen uit om lekker te komen sporten in de vakantie. ‘Nog snel aan de summerbody werken, of juist de extra vakantiekilo's eraf trainen.' Het mobiele testpark staat er nog tot 8 augustus. Na de zomervakantie zal worden gestart met de aanleg van het uiteindelijke buitenfitnesspark.
Het tijdelijke sportpark biedt onder meer crosstrainers, opdrukbanken, gewichten en ringen. Ook zijn voor eenvoudige grondoefeningen markeringen aanwezig. Fanatieke groepen of instructeurs kunnen met de speciale ‘dj-booth' het geluid van hun telefoon wat versterken, om zo te tellen of voor een passend ritme op de achtergrond. Deze onderdelen zullen mogelijk ook in het uiteindelijke buitenfitnesspark terecht komen.
 
Al uitgeprobeerd? Deel jouw ervaringen via: https://nl.surveymonkey.com/r/Buitenfitnessprinsenbeek