More

  Clubs op zoek naar vrijwilligers

  Meerdere clubs kampen met de moeizame zoektocht naar vrijwilligers en bestuursleden. Ze kwamen samen op uitnodiging van het Dorpsplatform Prinsenbeek en initiatiefnemer Frank Timmers. Bij de aanwezige bestuursleden leeft het besef dat de tijden zijn veranderd en dat niet iedereen evenveel tijd heeft voor een vrijwillige functie bij een organisatie. Tegelijk kan een vereniging of stichting niet bestaan zonder de hulp van leden of ouders, en zal er hulp nodig zijn om bijvoorbeeld een kind te laten sporten.

  Het ging dus veel over ledenparticipatie. Daarbij gaven de aanwezigen verschillende goede tips aan elkaar. Zoals het rechtstreeks benaderen van leden en ouders voor taken die binnen de vereniging moeten worden gedaan om de leden te kunnen bieden wat nodig is. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van leden, ouders en bestuur, zo was de algemene mening.

  De besturen hebben ondervonden dat een algemene oproep niet altijd resultaat heeft. Ook het inzichtelijk maken en opsplitsen van taken is zo’n tip. Mensen blijken eerder bereid een ‘hapklare brok’ op te pakken dan zich aan te melden voor een bestuursfunctie. Het laten meelopen van een mogelijk bestuurslid is een idee. Ook is de gedachte geopperd om als kleinere verenigingen nauwer samen te werken met bijvoorbeeld bestuursfuncties, denk aan een overkoepeling van het penningmeesterschap of secretariaat.

  Zo ontstonden ideeën die moeten groeien en nader worden besproken. De eerste appgroep van sportverenigingen is al gestart.

  Jeugd

  Een onderwerp was ook het bereiken van de jeugd. Die kan het vrijwilligerswerk op het cv zetten, wat een positieve uitstraling geeft bij een sollicitatie. De clubs kampen met de communicatie naar jongeren, die zich hoofdzakelijk op social media afspeelt. De vooral wat oudere besturen hebben daar moeite mee. Dat is ook een onderwerp dat later wordt uitgediept. Want de ruim dertig aanwezigen spraken af voortaan ieder halfjaar samen te komen voor het Beekse Verenigingsoverleg.

  Recente artikelen

  Gerelateerde berichten