Hét aanspreekpunt van en voor inwoners

Dorpsplatform gaat samenwerking aan met leverancier glasvezel

glasvezel prinsenbeekDe Gemeente Breda heeft ervoor gekozen het bedrijf Citius Fiber glasvezel aan te laten leggen in Prinsenbeek. Sinds deze maand is Citius Fiber gestart met de aanleg van het glasvezelnetwerk in Prinsenbeek. Zo’n 5.000 woningen, bedrijven en instellingen worden dit jaar nog gratis aangesloten. De kosten voor het netwerk worden verrekend in het abonnement met de provider die men kiest.   

Bij de keuze om glasvezel aan te leggen is het Dorpsplatform niet betrokken geweest, ook niet bij de keuze van de partij die het net aanlegt. Wel heeft het Dorpsplatform haar mening gegeven over de mogelijke locaties voor wijkcentrale. Er is uiteindelijk door de gemeente gekozen voor een andere plek dan de voorkeurslocatie van het dorpsplatform.

Het Dorpsplatform Prinsenbeek is een samenwerking aangegaan met Citius Fiber. Doel van de samenwerking is het glasvezelnet ook te gebruiken om  van Prinsenbeek een slim, zorgzaam, duurzaam en veilig dorp te maken. Zo worden de kerken, basisscholen, maar bijvoorbeeld ook de brandweer aangesloten op dit supersnelle netwerk. Eenmaal aangesloten op glasvezel kunnen onze kerken in de nabije toekomst bijvoorbeeld hun kerkdiensten makkelijker live via YouTube uitzenden, onze scholen kunnen wanneer nodig onderwijs op afstand geven en huisartsen kunnen via videobellen contact houden met patiënten.

Glasvezel is volgens deskundigen dé manier om in de toekomst in de behoefte van snelle internetverbindingen te voorzien. Ons datagebruik groeit ieder jaar. Daarbij zien we in tijden als deze dat door onder andere thuiswerken en onderwijs op afstand de behoefte aan een hogere netwerk capaciteit ‘zomaar’ kan ontstaan. Want ook huisartsen, zorgverleners en mantelzorgers maken in toenemende mate gebruik van videobellen om contact te onderhouden met bijvoorbeeld kwetsbare ouderen. Glasvezel kan een dergelijke piek moeiteloos opvangen en dezelfde constante hoge snelheid blijven garanderen.

Dat maakt dat de aanleg van glasvezel ook maatschappelijk gezien toegevoegde waarde heeft. Het Dorpsplatform Prinsenbeek gaat samen met Citius Fiber de mogelijkheden onderzoeken van nieuwe innovatieve diensten voor de inwoners en bedrijven van Prinsenbeek. Mocht u daar zelf ook ideeën voor willen aandragen, dan kunt u die kenbaar maken via https://www.dorpsplatform-prinsenbeek.nl/contact.

Voor vragen over glasvezel in Prinsenbeek zie www.gratisglasvezelaansluiting.nl en de volgende berichten op Prinsenbeek Nieuws, waar o.a.  wethouder Daan Quaars vragen beantwoordt: 

Een paar vragen, die we bij het Dorpsplatform veel ontvangen, hebben we voorgelegd aan Citius Fiber.

  • Hoeveel mensen hebben zich al aangemeld?

Inmiddels heeft zich al bijna  50% aangemeld. Volgende week ontvangen de inwoners van Prinsenbeek die zich nog niet hebben aangemeld een herinneringsbrief. Aanmelden kan via de website met de persoonlijke inlogcode en wachtwoord, óf op de website via de postcode check óf bij de schouwer aan de deur.

  • Wordt het buitengebied van Prinsenbeek ook aangesloten?

In Prinsenbeek voorzien we zo’n 5.000 woningen in de bebouwde kom van een gratis glasvezelaansluiting. Mochten er meerdere woningen of bedrijven op of net over deze grens liggen die in beginsel niet in aanmerking komen voor een gratis glasvezelaansluiting, dan kunnen bewoners zich melden bij Citius Fiber via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Citius Fiber bekijkt dan iedere situatie afzonderlijk om een afweging maken hoe zij hiermee om willen gaan.

  • Kunnen mensen ook later een provider kiezen?

Jazeker. Men kan ook kiezen om op een later moment gebruik te maken van de glasvezelaansluiting. De aansluiting verplicht niemand tot iets. Zie het als een snelweg voor het internet van de toekomst. Men beslist zelf of en wanneer men er gebruik van wilt maken, maar de oprit er naar toe is dan in elk geval geregeld.

Eenmaal aangesloten heeft men de keuze uit verschillende providers. Deze zijn te vinden op www.gratisglasvezelaansluiting.nl/providers. Momenteel zijn er 5 providers beschikbaar: CAIWAY (bekend van televisie, bellen en internet in het Westland) en DELTA (bekend van televisie, bellen en internet in Zeeland). Online.nl, Kliksafe en Trined bieden nu al hun diensten. Omdat we een open netwerk hebben (iedere provider kan tegen dezelfde voorwaarden diensten over ons netwerk aanbieden) en we continue in gesprek zijn met nieuwe providers, is de verwachting dat dit aanbod op termijn uitgebreid zal worden.

  • Wat zijn de gevolgen als men geen gebruik maakt van dit aanbod cq. netwerk

Als Bekenaren niets doen – zich dus niet aanmelden - sluiten we hen niet aan op het glasvezelnetwerk in Prinsenbeek. Zonde, want alleen tijdens de aanlegperiode is de aansluiting  gratis en geheel vrijblijvend. In sommige gevallen verhoogt een glasvezelaansluiting zelfs de waarde van de woning.

Men kan tot 15 mei 2020 beslissen of er in de woning of bij hun bedrijf een gratis aansluiting moet komen. Als men later wilt aansluiten, dan zijn daar kosten aan verbonden omdat we dan opnieuw de grond in moeten. Of men zich nu wel of niet aanmeldt en laat aansluiten, men kan er altijd voor kiezen om bij de huidige provider te blijven; men profiteert dan alleen niet van de voordelen van glasvezel.

  • Gratis aansluiten, waar zit de valkuil?

Addertjes of valkuilen zijn er niet. Met de aansluiting op het glasvezelnetwerk is men klaar voor de toekomst. Daar zijn verder geen kosten mee gemoeid en men verplicht zich verder tot niets.

Het glasvezelproject in Prinsenbeek wordt volledig betaald door Citius Fiber. Wij ontvangen hiervoor financiering van investeerders, die het belang inzien van een snelle uitrol van glasvezel in steden en dorpen in Nederland. Citius Fiber verdient de investeringen op termijn terug als aanbieders en ontwikkelaars gebruikmaken van het netwerk. En die aanbieders rekenen de kosten door in hun tarieven voor de pakketten voor TV, internet en telefoon.