Hét aanspreekpunt van en voor inwoners

Vanaf maart start in Breda seismisch onderzoek om de ondergrond beter in beeld te brengen. Dit onderzoek loopt via Breda richting Geertruidenberg. Bij seismisch onderzoek worden eerst gaten in de grond geboord, enkele dagen later worden geluidsgolven in de grond opgewekt en daarmee worden aardlagen in beeld gebracht. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in vele delen in Nederland en is een verkenning om te achterhalen of aardwarmte als duurzame energiebron ingezet kan worden. Dit onderzoek is alleen een verkenning, het winnen van aardwarmte maakt geen onderdeel uit van de werkzaamheden.

seismisch onderzoek breda

 

De werkzaamheden zien er als volgt uit: eerst gaat een trekker het gebied in die gaten boort tot 20 meter diep, onderin het gat wordt een seismische lading geplaatst en daarna wordt het gat volledig afgedicht met zwelklei (bentoniet). Enkele dagen later worden via de lading geluidsgolven opgewekt, hiermee worden onderliggende aardlagen in beeld gebracht. Dit onderzoek levert een beter beeld op of aardwarmte eventueel ingezet kan worden als duurzame energiebron om bijvoorbeeld huizen en kantoren te verwarmen.

Je kunt in de directe omgeving van de werkzaamheden wel iets van het onderzoek merken. Soms is er een doffe plof te horen of zijn er trillingen merkbaar. Het seismisch onderzoek is tijdelijk. Dus mocht je iets merken, de kans is groot dat dit na een dagdeel al voorbij is. Nadat alles is afgerond, is er niets meer van de werkzaamheden te zien. Wil je meer weten over het seismisch onderzoek of waar onderzoek wordt gedaan? Je kunt meer informatie terugvinden op de website: www.scanaardwarmte.nl.