Prinsenbeek is opgenomen als verkenningsgebied in de Transitievisie Warmte van de gemeente Breda. De resultaten uit deze enquête suggereren dat Prinsenbeek hier een geschikte locatie voor is. Er is een hoge mate van bereidheid om te verduurzamen en met name op het gebied van isolatie is er al veel gedaan. De volgende stap die Bekenaren graag zouden willen zetten is het aanschaffen van een warmtepomp en/of energieopslag in de vorm van een thuisaccu. Voor deze (en andere) aanpassingen zijn kosten momenteel de grootste beperkende factor.
De eigenaar van de woning wordt door de meeste Bekenaren gezien als hoofdverantwoordelijke voor het verduurzamen van de woning. Wel is ondersteuning vanuit de overheid in de vorm van met name subsidies en andere financiële ondersteuning wenselijk. Over warmtepompen en thuisaccu’s zouden veel Bekenaren graag meer informatie ontvangen. Het liefst ontvangen ze dit in een persoonlijk gesprek of via lokale informatiebronnen uit Prinsenbeek.
Voor kopers in een vve en huurders is de woonsituatie de belangrijkste belemmering om te verduurzamen. Zij missen dan ook voornamelijk ondersteuning bij het aanzetten van hun vve of verhuurder tot het nemen van verduurzamende maatregelen.
Het onderstaande geeft de belangrijkste punten weer die uit de enquête gekomen zijn.
Algemene situatie en houding
- 88% van de respondenten heeft een eigen koopwoning (zonder vve).
- 49% woont in een woning van vóór 1975. Daar moet vaak nog veel stappen gemaakt kunnen worden om te verduurzamen, als dat niet al gebeurd is.
- 84% geeft aan op de hoogte te zijn van de effecten van klimaatverandering. 61% maakt zich hier zorgen over, 54% denkt hier invloed op te kunnen hebben en 49% wil hier ook actie op ondernemen.
Verduurzaming in de woning
- 49% denkt dat mogelijk is dat hun woning in 2044 aardgasvrij is. 16% denkt dat dit niet mogelijk is.
- 95% heeft al iets gedaan aan verduurzaming van hun woning. Met name worden genoemd: isoleren van muren en daken, kierdichting, isolatieglas en zonnepanelen. Warmtepompen zijn nog niet zo populair (4% hybride en 4% all-electric warmtepompen). Vrijwel niemand (minder dan 1%) heeft een thuisaccu.
- Voor huurders is de situatie anders. Ze hebben er weinig invloed op beslissingen omtrent verduurzaming. Ze hebben echter wel vergelijkbare kierdichting als kopers.
- Ook voor kopers met vve is het anders. 60% van de kopers zonder vve heeft zonnepanelen, terwijl dat maar 16% is voor kopers met vve.
- 16% van de Bekenaren zou in de komende 5 jaar een thuisbatterij kunnen en willen aanschaffen en 11% zou in de komende 5 jaar een all-electric warmtepomp willen aanschaffen. Als geld geen rol zou spelen, dan zouden deze percentages stijgen naar 41% respectievelijk 38%. De kosten zijn voor veel Bekenaren blijkbaar een beperkende factor.
- Voor 42% van de Bekenaren is geld de voornaamste belemmering is om het huis (verder) te verduurzamen. Ouderen (65+) zijn vaker niet van plan om verder te verduurzamen.
- 10% van de kopers noemen juist die vve als belangrijkste belemmering.
- 39% van de huurders noemend juist de verhuurder als belangrijkste belemmering, meer dan de kosten.
Ondersteuning en informatiebehoefte
- Ca 75% zegt voldoende informatie te hebben over verduurzaming of te weten waar ze die kunnen vinden. Tóch is slechts 37% bekend één of meer van de in de enquête genoemde informatiebronnen:
- slechts 21% was bekend met de pagina over duurzaam wonen op de website van de gemeente Breda. 15% kende de websites van de landelijke organisaties RVO en Milieucentraal.
- 66% geeft aan behoefte te hebben aan ondersteuning bij het verduurzamen van hun woning. Met name werd genoemd informatie over subsidies en leningen. Daarnaast informatie over betrouwbare partijen die kunnen helpen (33%) en informatie over de verschillende mogelijkheden (29%).
- 70% zou graag meer informatie willen hebben over bepaalde onderwerpen zoals warmtepompen of de thuisbatterij.
- Van de Bekenaren die meer informatie willen, wil 39% dat in de vorm van een persoonlijk gesprek. Daarnaast lokale informatiebronnen uit Prinsenbeek of kleinschalige fysieke bijeenkomsten (straat/wijk).
•Link naar rapport